Norsk Flyhistorisk Tidsskrift 4-1995

FOKKER CVD OG TIGER MOTH

AV KAY HUSBY

Som en etterskrift til bildet i NFT 3/95 av norske Fokkere i Finland i 1940, tror jeg at vi nå kan fortelle den fulle historien om disse flyene. Dette er ikke minst takket være Finn Andvig. Han var med under disse dramatiske dagene i Nord-Norge og kan fortelle om det som skjedde. Historien er utfylt med opplysninger fra andre kilder, slik at vi kan gi et godt, samlet bilde av alle flyene som var med til slutt oppe i Finnmark. Både De Havilland DH82 Tiger Moth og kortvingede Fokker CVD var blitt stasjonert ved Hålogaland Flyavdeling før krigen.

Vinteren 1939/40 fløy de nøytralitetsvakt under den finske vinterkrigen. Pr. 1. mars 1940 var følgende fly stasjonert på Banak og Seida i Tana: CVD 379 - 381 - 383 - 385 - 387 - 389 og DH82 195 - 197 - 199.

Etterhvert som kampene spredde seg nordover kom også andre fly. Den 6. mai kom Gruppe R (med Ole Reistad som sjef) til Bardufoss med fire Fokkere (371 -), fem Tiger Moth (141 - 159 - 181 - 189 - 191) og den sivile Klemm 25 LN-EAG. Den 9. mai flyttet HFA til Råvann hvor Tiger Mothene og Klemmen ble brukt til flyskole for fire elever under skolesjef, løytnant Erik Engnæs. Den 17. mai ble alle overført til Takvann og 26. mai til Alapmoen, hvor skiene på alle Moth'ene ble byttet ut med hjul.

Klokken 0l55 om natten om morgenen den 7. juni, ble mannskapene på Alapmoen innkalt til messen. Der informerte Reistad om at krigen i Norge var slutt. De som ønsket det kunne prøve å komme seg over til Finland eller Sverige og forberedelsene ble igangsatt.

Kun to Fokkere (371 - 385) og to Tiger Mother (159 ... ) var på dette tidspunkt flydyktige. Den ene av Fokkerne hadde fortsatt ski og denne fikk påmontert tvillinghjul fra en lastebil for å kunne ta av. 371 skulle flys av løytnant Jon Magne Stene med sersjant Finn Andvig som skytter, 385 med løytnant Bjørn H. Næss og fenrik Claus August Mollerup Bjørn. Den andre Mothen (ikke 159) skulle flys av sersjant Tycho Didrik Castberg Moe alene.

De tre flyene fløy i formasjon med Mothen i midten til Banak på 143 minutter. Moth 159 fløy senere på dagen direkte til Finland, merket som LN-BDD med Per Adolf Thorén som flyver. Det landet i Salmijärvi. Da de tre andre flyene kom frem til Banak, ville sjefen der, rittmester Normann, sette flyene inn i kamp mot tyskerne. Han visste ikke at våpenstillstand var inntrådt.

Den 8. juni ble norske nasjonalitetsmerker på vinger og sideror overmalt med brun gulvmaling, og sivile registreringsbokstaver malt på i hvitt. Andvig var kjent med systemet for tildeling av bokstavkoden og hva som var i bruk. Han bestemte derfor at bokstavene LN-BDA og LN-BDB skulle tildeles Fokkerne. Bokstaven C var ikke tillatt brukt, slik at Mothen fikk LN-BGE og den som sto igjen på Alapmoen fikk LN-BDD. Soldater fra Alta Bataljon malte om flyene og demonterte mitraljøser og maskingevær. Flyverne sprettet av distinksjoner og knapper for å kunne være "sivile" når de kom til Finland.

Men før de kom så langt, fikk Tycho Moe i oppdrag å fly til Høybuktmoen ved Kirkenes med Moth LN-BDE. Han og Hallvard Vikholt hadde fløyet nøytralitetsvakt under vinterkrigen og også fløyet inn i Finland. Her hadde Moe blitt kjent som "Tiedemand" fordi han alltid hadde med seg sigaretter. Moe kom vel frem, men da han skulle ta av med hjulunderstell fra den bløte banen, ble understellet delvis slått løs i et hull og ble hengende under kroppen.

Da Moe kom tilbake over Banak utpå morgenkvisten 9. juni (det var jo midnattssol), steg han til 1500 meter, tok av seg fallskjermen og gikk ut på vingen for å forsøke å surre fast understellet med beltet sitt. Dette måtte han gi opp og isteden nødlande flyet på stranden ved siden av plassen. Flyet tippet rundt og ble totalskadet, men Moe klarte seg bra. Senere sa han bare: "Jeg ble jo ikke våt på bena engang!"

Erik Engnæs startet med LN-EAG, men havarerte ved Polmak i Finnmark. To andre Tiger Mother skal ha fløyet til Karlebotn av fenrik A. Hagerup og løytnant Thorleif Bergan, men ble stoppet der av norske militære myndigheter.

Senere på dagen fløy de to fokkerne over til Petsamo. Da de passerte grensen ble alle våpen kastet overbord, og etter en tur på 1 time og 50 minutter kunne de lande velberget - Stene landet i en møkkadynge. Det viste seg at den brune malingen stort sett hadde blåst av på turen og flyene fremsto ikke akkurat som sivile. Nordmennene presenterte seg som ungdom på en ferieutflukt og avga offisiell forklaring. Etterpå kom sannheten frem "off the record", men Norge hadde en positiv klang hos finnene og de fikk ingen problemer. Etter et kort opphold gikk turen videre med lastebil til Rovaniemi og Kemi, hvor også de andre norske hær- og marineflyverne etterhvert ble samlet. Håpet hadde vært at de internerte flyene fra Hæren skulle kunne brukes ved en norsk flyskole i Finland, men etter et møte kaptein Reistad hadde med minister Michelet i Helsinki den 16. juni, ble dette ansett for usannsynlig, og flyene ble overtatt av finnene.

På bildet i NFT kan bokstavene som synes leses til "DB", altså var det 371 som ble LN-BDA og 385 som ble LN-BDB. Dessuten vet vi også at Moth 159 ble LN-BDD. Den Mothen som ble LN-BDE er derimot mer usikker, men er enten 141, 181 eller 191, som alle var på Alapmoen 7. juni. 371 ble altså senere FO-65, 385 ble FO-66 og 159 ble MO-l59.

Finn Andvig foran Fokker '371', LN-BDA, like før start fra Banak den 9. juni 1940. (Foto: Finn Andvig)